Nissan 100NX - japonský summer car

Tento japonský vůz se vyráběl v letech 1990 - 1996. Nejčastěji se však setkáme s verzemi z let 1991 - 1992.



Vzhled
Všechny verze se vyráběly v podstatě opticky stejné. Rozdíl „v sérii“ byl pouze mezi 1.6kou a dvoulitrovou verzí GTI, která byla opatřena speciálním paketem složeného z podspojleru s mlhovkami, plastových nástavců prahů a odtrhovou lištou na víku kufru. 100NX byl ve své době designově revoluční vůz, jehož dominantou byly bezrámové dveře, originální záď vozu a zejména velmi specifické (a kontroverzní) přední světla. Právě díky nim byly a jsou názory na tento vůz velmi rozporuplné - buď si ho člověk zamiluje, nebo mu nepadne do oka.

Motor
100NX se prodávalo ve 3 motorizacích - 1.6 s elektronicky řízeným karburátorem, 1.6 - stříkačka a 2.0 GTI - stříkačka. Nutno podotknout, že všechny typy motoru se vyznačovaly zejména svou vysokou životností. Pokud se k němu choval majitel slušně, byly schopny najet bez poruchy několik set tisíc km. Řešení rozvodů řetězem zaručuje extrémně dlouhou životnost i této součásti. Všechny verze motoru byly dostatečně svižné, díky nízké hmotnosti vozu (většinou 1140 kg - podle verze a výbavy) stačí ke svižné jízdě i karburátorová 1.6ka, která disponovala 90ti koňskými silami. Pro opravdu sportovní vyžití doporučuji verzi GTI, která má 143 koní. Motor s označením SR20DE je také velmi vhodný pro upravování, protože se k němu dá sehnat spousta performance dílů - od ostrých vaček, přes CAI až po laděné svody. Navíc další velký rozdíl mezi 1.6 a 2.0 jsou maximální otáčky. Šestnáctistovky točí do 6 500 ot./min., zatímco u GTI verze vás omezovač zastaví až na krásných 7 500 ot./min.



Podvozek a řízení
100NX je stavěno na podvozku Nissanu Sunny GTI, což samo o sobě zaručuje velmi dobré jízdní vlastnosti. Podvozek i se sériovými koly sedí velmi dobře v zatáčkách, zároveň ale poskytuje dostatek pohodlí pro dlouhé cesty. Pokud použijete kola s nižším profilem (50 a méně), stává se vůz velmi tvrdým a sportovním. Všechny verze byly vybaveny posilovačem řízení, dvoulitry a některé lépe vybavené 1.6ky disponují protiblokovacím systémem (ABS) a kotoučovými brzdami i na zadní nápravě. Řízení reaguje velmi rychle a přesně, ostřejší jízda s tímto vozem je opravdu radostí.

Interiér
Interiér je na svou dobu velmi povedený. Svými tvary koresponduje s liniemi vozu. Opět verze GTI je v některých detailech lepší (např. kožená řadička a kožený volant). Pro osoby sedící na předních sedačkách je místa dostatek a tísnit se nebude ani vyšší osoba. Horší je to se zadními sedačkami, které jsou spíše pro osoby menšího vzrůstu. Posezení je kvalitní, jen u předních sedaček by se uvítalo výraznější boční vedení.



Asi největším lákadlem tohoto vozu je prosklená odnímatelná střecha - targa. Je rozdělena na dvě části, po jejím sundání zůstane pouze středová část. Jízda se sundanou střechou je velmi příjemná, do cca 80 km/h není téměř ani poznat, že je střecha sundaná. Ve vyšších rychlostech už narůstá hlučnost a směr proudění vzduchu do zadní části vozu působí trošku jako „padák“. Proto závodit se sundanou targou nemá příliš smysl.



Závěr
Pokud si chcete užívat jízdu se sluncem nad hlavou, ale nechcete vůz s plátěnou střechou a kategorie vozů Honda CRX del sol, BMW Z3 hardtop a další jsou již příliš drahé, je NX jasnou volbou. Pokud koupíte zachovalý kousek, odvede vám úžasnou službu ať v létě, tak zimě.

autor: wossik

 

 

copyright wossa 2006 - 2014